Werkwijze

Wanneer iemand overlijdt komt eerst een (huis)arts. Daarna kunt u contact met mij opnemen en dan bespreken we wat direct nodig is voor de verzorging van de overledene. Ik maak alle tijd om uw wensen te inventariseren en leg vervolgens precies uit wat u kunt verwachten en wat er de komende dagen gaat gebeuren. Ik kom elke dag bij u langs om samen stap voor stap de mogelijkheden te bespreken. Dit geeft u de mogelijkheid om weloverwogen keuzes te maken en niet alles in een paar uur tijd te moeten beslissen. Voelt u zich vrij om uw gevoelens en wensen met mij te delen. Alles is bespreekbaar en bijna alles is mogelijk. Nabestaanden kunnen zoveel mogelijk betrokken worden bij de uitvaart om samen toe te werken naar dat passende afscheid.


Verzorging

Na het overlijden wordt de overledene gewassen en gekleed. Met een aantal andere handelingen heet dit "de laatste verzorging". Als de situatie het toelaat kan dit thuis of in een uitvaartcentrum gebeuren. Voor nabestaanden is het mogelijk om bij de laatste verzorging van hun dierbare aanwezig te zijn.


Thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte balseming van het lichaam. Dit is een conserverende bewerking van de overledene die een effect van maximaal tien dagen mag hebben. Bij thanatopraxie worden lichaamsvloeistoffen (zoals bloed) vervangen door een vloeistof waaraan een conserveringsmiddel is toegevoegd. Na de thanatopraxie behandeling kan de overledene worden opgebaard bij een normale kamertemperatuur, zonder dat daarbij gebruik gemaakt wordt van een koelinstallatie. Thanatopraxie is slechts een uitstel van de intreding van de ontbindingsverschijnselen.


Opbaring

In een vertrouwde omgeving bij de overledene kunnen zijn, kan veel ondersteuning geven bij het rouwproces voor de nabestaanden. Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een thuisopbaring. Opbaren thuis is altijd toegestaan, maar niet altijd mogelijk of wenselijk. Een andere keuze is een opbaring in een rouwcentrum. Daar kunt u vaak een keuze maken voor een of meerdere keren een rouwbezoek of te kiezen voor een 24-uurs kamer. De overledene kan worden opgebaard in een kist, op bed of op een opbaarplank.


Na de uitvaart

Een aantal weken na de dag van de uitvaart kom ik graag bij u langs om terug te kijken op de periode van overlijden die we samen hebben doorlopen. Is de uitvaart naar uw wens verlopen? Hoe gaat het nu met u? Heeft u nog vragen en kan ik verder nog iets voor u betekenen? Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende ervaring. Om het verdriet en het verlies te verwerken en een plaats te kunnen geven, kan professionele ondersteuning zinvol zijn.

Na dit bezoek wordt de begeleiding van de uitvaart afgesloten.